REGLEMENT BUKSSCHIETING “VERBROEDERING M & Z KEMPEN” 2024

1.    Aan het schiettornooi van de buksgilden mogen alleen buksgilden aangesloten bij de Verbroedering   M&ZK deelnemen.

2.    Elke deelnemende gilde mag 2 schietingen inrichten.

3.    Elke gilde mag een onbeperkt aantal deelnemers opstellen, op voorwaarde

 dat zij lid zijn van een Gilde aangesloten bij de Verbroedering.

4.   De gilden, gildebroeders, gildebroeders-veteranen, gildezusters, gildezusters -veteranen en de jeugd, krijgen hun eigen klassement. Na elke schieting zal er een dag klassement per categorie en een totaalklassement gemaakt worden, dat bij de volgende schieting zal uitgehangen worden. Het gildeklassement wordt bepaald door optelling van de punten en rozen van de 5 beste schutters (uitgezonderd inhaalschutters) van de dag. 

Voor de prijsuitreiking zal er een totaalklassement per categorie en een algemeen totaalklassement opgemaakt worden.

5.   De naam en geboortedatum van de deelnemers dienen minsten 14 dagen voor de aanvang van het schiettoernooi meegedeeld te worden aan de administratieve verantwoordelijke

6.   De schietingen gebeuren als volgt.

-          Op zaterdag vanaf 16.00 u. tot 19.30 u.

-          Op zondag vanaf 9.00 u. tot 11.30 u.

-           Is de schieting op zaterdag na 19.30 u. of zondag na 11.30 u. nog regelmatig bezig, dan kan men nog deelnemen.

-          Voor 16.00 uur komen schieten kan mits voorafgaande afspraak met de inrichtende gilde.

      7.    Dronken schutters kunnen geweigerd worden, met kennisgeving aan de verantwoordelijke va de  gilde.

8.    Iedere schutter mag met zijn eigen wapen schieten. Er word vrijstaand geschoten

De volgende hulpmiddelen zijn toegestaan:

      Verstelbare ringkorrel en/of diopter, diafragma, kleurenfilter, schietbril  vest en handschoen, ooglap en voetje dat  vooraan onder het geweer staat

9.   Het schieten is op een doel, blazoen van 20 x 20 cm waarop 4 doelen zijn met een ringverdeling van 7 t/m 11, dat opgesteld staat op 18 mtr en 1.40 mtr hoog (middelpunt van blazoen). De inslag op de kaart maar buiten de 7 telt voor een 6.

10. De loodjes, 4,5 mm worden door de inrichtende gilde geleverd. Die dienen aangekocht te worden bij de verantwoordelijke voor de buks

       van de verbroedering.

11. Elke schutter schiet 2 reeksen van 2 x 4 kogels (elke roos één schot) zonder proefschoten. Wanneer er 5 schoten op het blazoen zijn en bij de buren 4 is de beslissing van de verantwoordelijke onherroepelijk.    De inrichtende gilde controleert dit.

Het blazoen mag tijdens de 4 schoten slechts 1X gedraaid worden.

12. De schutter(ster) mag tweemaal per schot aanleggen; hij/zij mag de schietlijn niet verlaten vooraleer er 8 kogels geschoten zijn. Ieder laadt zelf het geweer en plaatst zelf de blazoenen. Indien dit moeilijk is kan er geholpen worden door de inrichtende gilde.

13. Er is geen vaste volgorde men schuift gewoon aan en neemt de baan die vrijkomt, schiet een reeks en gaat terug van de baan af. Het geweer mag men niet laten liggen, enkel en alleen als het nog door een andere persoon dient gebruikt te worden. Die er dan ook op staat te wachten.

             Enkel als er niemand staat te wachten mag men de 2de reeks doen.

14. De inrichtende gilde zorgt voor personen aan de doelen en de schietlijn om te controleren of er 4 schoten (indien nodig kogels bijgeven) op het blazoen zijn.  Zoniet dient men eerst te controleren bij de schutters die aan beide zijde staan.

15. Elke gilde levert per schutter 4 blazoenen waarop het nummer van de schutter is vermeld.

Die eerst dienen geparafeerd te worden door de verantwoordelijke van de verbroedering.

16. Op het einde van de schieting krijgt elke gilde zijn blazoenen terug.

17. Iedere schutter mag maximaal 4 schietingen (1 per schieting) inhalen. Jeugdschutters mogen maximaal 7 schietingen inhalen.

Indien men de laatste schieting niet aanwezig kan zijn mag deze voorgeschoten worden op de voorlaatste schieting. Deze telt dan echter wel als inhaalschieting.   

Inhalen dient te gebeuren op de eerstvolgende schieting, waar men aanwezig is.   De verantwoordelijke van de gilde & schutter houden dit zelf bij. Als men wel aanwezig is en niet heeft ingehaald is kan die reeks niet meer ingehaald worden.

18. Weekend en ploegenwerkers kunnen meerder schietingen inhalen wanneer zij door het werk verhinderd zijn. Ze moeten wel minimum van 7 schietingen aanwezig zijn. Bij zware ziekte, opname in het ziekenhuis of sterfgeval, tijdens het weekend van de schieting, kan er naargelang mits attest ingehaald worden na overleg met de verantwoordelijke van de aanwezige gilden en verbroedering.

Werk of ziekte dient men voor aanvang van de schieting gemeld.

19. De inleg bedraagt per schutter, per schieting 3 euro en wordt afgedragen aan de verbroedering op de rekeningnummer die op de afrekeningen van de schietingen staat.

20. Prijzen voor het eindklassement worden door de verbroedering ter beschikking gesteld. Zij dienen op de dag van de uitreiking, in gildekledij persoonlijk afgehaald te worden. De gildekledij is niet verplicht voor de jeugd en aspiranten.

Diegene die niet aanwezig kunnen zijn, dienen vooraf aan de prijsuitreiking doorgegeven te worden aan de verantwoordelijke. Andere afwezigen krijgen hun prijzen volgens de volgorde achter de officiële prijsuitreiking.

21. Alle schietingen tellen mee voor het eindklassement. Met 11 schietingen komt men nog in aanmerking voor een prijs met minder schietingen niet meer.

      Schutters met een geldige reden (zie art. 18) Kunnen maximum 4 keer het gemiddelde per schieting bijkrijgen als ze niet meer kunnen inhalen.

22. Bij vaststellingen van misbruiken en overtredingen bij de schietingen kan de schutter(s) worden gedeclasseerd of geschorst, de punten voor die dag worden dan niet ingegeven.

23. Bij betwistingen worden door de aanwezige verantwoordelijken van de verbroedering, op de schieting beslecht. Het besluit is onherroepelijk.

24. De hoofdman en koning zijn voor hun schietorganisatie verantwoordelijk.

25. De inrichtende gilde of de verbroedering zijn niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen.

26. De leeftijd van jeugd is 14 jaar in het jaar dat deze bereikt wordt, de gildebroeders of -zusters 18 jaar en veteranen vanaf 65 jaar (aangepast in 2016) jaar ook in het jaar wanneer die leeftijd bereikt wordt.

27. De telefoonnummers van dokters apotheker van wacht en het reglement moeten beschikbaar zijn.

 

Verantwoordelijke Verbroedering:

Ad Van Laarhoven 

Giselbertusstraat 19 2260 Westerlo

Gsm: 0479 67 6997

Advanlaarhoven@skynet.be